Vedtægt for Det Danske Advokatsamfund, jf. bekg. nr. 1631 af 19.12.2024.
Link til den tidligere vedtægt.
Formål og hjemsted, §§ 1-2
Advokatsamfundet, § 3
Advokatsamfundets organer, § 4
Advokatmødet, §§ 5-11
Advokatrådet, §§ 12-20
Advokatrådets opgaver, §§ 21-38
Advokatkredsene, § 39
Advokatrådets kontaktpersoner, § 40
Advokatnævnet, § 41
Fællesbestemmelser for udførelse af tillidshverv inden for Advokatsamfundet, §§ 42-44
Bidrag, § 45
Ansvarsforsikring og garanti, §§ 46-47
Advokatsamfundets forsikringsordning, §§ 48-51
Sekretariatet, § 52
Tegningsret, § 53
Årsregnskab og revision, §§ 54-56
Advokatens forpligtelser, §§ 57-58
Digital kommunikation, § 59
Ikrafttrædelse, § 60
Overgangsregler, §§ 61-63
Vedtægt for Det Danske Advokatsamfund, jf. bekg. nr. 1631 af 19.12.2024.
§ 1. Det Danske Advokatsamfunds formål er
1) at værne om advokaters uafhængighed og integritet,
2) at påse og håndhæve opfyldelsen af de pligter, der påhviler advokater,
3) at sikre advokaters faglige kompetence, og
4) at virke til gavn for det danske retssamfund.
§ 2. Advokatsamfundets hjemsted er København.
§ 3. Advokatsamfundet udgøres af alle advokater med advokatbeskikkelse udstedt i Danmark samt enhver anden advokat, der som statsborger i en EU-, eller EØS-medlemsstat eller Schweiz varigt udøver advokatvirksomhed her i landet under sit hjemlands titel (EU-advokat). Hvis en advokat deponerer beskikkelsen, eller beskikkelsen bortfalder eller frakendes ubetinget, er advokaten ikke længere en del af Advokatsamfundet. Det samme gælder, hvis en EU-advokat opgiver sin varige udøvelse af advokatvirksomhed her i landet.
Stk. 2. Vedtægtens bestemmelser om advokater gælder for alle advokater, som ifølge stk. 1 er en del af Advokatsamfundet, medmindre andet er angivet i den enkelte bestemmelse.
Stk. 3. Uanset bestemmelserne i stk. 1, 2. pkt., og stk. 2, er en tidligere omfattet advokat fortsat omfattet af retsplejelovens bestemmelser om salærklager og disciplinærsager med hensyn til klager, som vedrører tiden, hvor den pågældende var en del af Advokatsamfundet.
Stk. 4. Advokatselskaber registreres i Advokatsamfundets sekretariat med de oplysninger, som Advokatsamfundet modtager i medfør af Justitsministeriets bekendtgørelse om advokatselskaber.
§ 4. Advokatsamfundets organer er: Advokatmødet, Advokatrådet og Advokatnævnet.
§ 5. Alle advokater, Advokatnævnets formandskab samt repræsentanter for Advokatsamfundets sekretariat har ret til at få adgang til advokatmødet.
Stk. 2. Ordinært advokatmøde afholdes hvert andet år i perioden 15. april til 15. juni.
Stk. 3. Ekstraordinært advokatmøde afholdes, når
1) Advokatrådet bestemmer det, eller
2) når dette skriftligt begæres af mindst 200 advokater. Begæringen skal indeholde begrundelse for begæringen og en nøjagtig angivelse af forhandlingsemne og forslag. Sådanne ekstraordinære advokatmøder skal indkaldes inden 6 uger efter, at Advokatrådet har modtaget begæringen derom. Indkaldelse sker på samme måde som til et ordinært advokatmøde, dog kan indkaldelsesvarslet højst være 4 uger.
§ 6. Tiden og stedet for advokatmøderne bestemmes af Advokatrådet, som tillige beslutter, om møderne skal afholdes helt eller delvist elektronisk eller som telefonmøde, jf. § 59, stk. 3.
§ 7. Indkaldelse til møderne sker ved bekendtgørelse på Advokatsamfundets hjemmeside med mindst 14 dages varsel samt ved skriftlig meddelelse til hver enkelt advokat med mindst 14 dages varsel fra afsendelsen at regne. Meddelelsen skal tillige indeholde dagsordenen for mødet. Indeholder dagsordenen forslag til vedtægtsændringer, skal det væsentlige indhold af disse angives i dagsordenen. Afholdes advokatmødet helt eller delvist elektronisk, skal underretningen også indeholde oplysninger om, hvordan elektroniske medier anvendes i forbindelse med deltagelse i advokatmødet.
Stk. 2. En erklæring fra Advokatsamfundets generalsekretær om, at de direkte indkaldelser til advokaterne er afsendt, udgør tilstrækkeligt bevis herfor.
Stk. 3. I stedet for skriftlig meddelelse til advokaterne vil indkaldelse dog kunne ske ved bekendtgørelse med mindst 14 dages varsel i et blad eller nyhedsbrev udgivet af Advokatsamfundet til alle advokater.
§ 8. Møderne ledes af en dirigent, som vælges af advokatmødet, og som ikke er medlem af Advokatrådet.
Stk. 2. Der tages referat af forhandlingerne på mødet, hvoraf hovedindholdet gengives i et blad eller nyhedsbrev udgivet af Advokatsamfundet til alle advokater eller på Advokatsamfundets hjemmeside.
§ 9. På mødet kan der alene træffes beslutning vedrørende sager og anliggender, som er angivet med fornøden tydelighed i dagsordenen.
Stk. 2. Til udøvelse af stemmeret kræves personlig deltagelse. Dog kan enhver deltagende advokat foruden sin egen stemme afgive stemme for fem andre advokater, hvis skriftlig fuldmagt lydende på advokatens navn senest 3 dage før mødet er sekretariatet i hænde.
Stk. 3. Afstemning sker ved håndsoprækning på fysiske møder. Hvis advokatmødet afholdes helt eller delvist elektronisk eller som telefonmøde, jf. § 59, stk. 3, beslutter Advokatrådet, hvorledes afstemningen skal finde sted. Når dirigenten beslutter det, eller det kræves af mindst 25 advokater, skal der ske skriftlig eller anden dokumenterbar afstemning.
Stk. 4. Beslutninger på mødet træffes, hvor andet ikke er bestemt, ved simpelt stemmeflertal.
§ 10. Dagsordenen for det ordinære advokatmøde skal omfatte:
1) Valg af dirigent.
2) Orientering om resultatet af afholdte valg til Advokatrådet, til formand for Advokatrådet samt til Advokatnævnet.
3) Beretning om Advokatrådets, Advokatnævnets og Erstatningsfondens virksomhed samt beretning om den i henhold til §§ 48-51 etablerede forsikring siden sidste ordinære advokatmøde.
4) Forelæggelse og godkendelse af regnskaber for de to foregående regnskabsår for Advokatsamfundet og Erstatningsfonden.
5) Forelæggelse og godkendelse af Advokatsamfundets budget for de to næstfølgende regnskabsår samt Advokatrådets forslag til bidrag for disse år, jf. § 45.
6) Eventuelle forslag og forhandlingsemner, der ønskes optaget på dagsordenen af Advokatrådet, eller eventuelle forslag og forhandlingsemner, der inden den 1. marts det pågældende år skriftligt begæres optaget på dagsordenen af mindst 50 advokater.
Stk. 2. Andre forslag til bidrag for de to næstfølgende regnskabsår, end de i stk. 1, nr. 5, omhandlede, kan behandles på mødet, hvis de er Advokatsamfundets sekretariat i hænde senest 7 dage før advokatmødet.
§ 11. Ændring af Advokatsamfundets vedtægt kan kun vedtages på et advokatmøde.
Stk. 2. Forslagets ordlyd skal mindst 2 måneder før advokatmødet skriftligt meddeles hver enkelt advokat. I stedet for den skriftlige meddelelse til hver enkelt advokat kan forslagets ordlyd offentliggøres mindst 2 måneder før advokatmødet i et blad eller nyhedsbrev udgivet af Advokatsamfundet til alle advokater.
Stk. 3. Generalsekretærens erklæring om udsendelse eller overgivelse til postbesørgelse skal være tilstrækkeligt bevis herfor.
§ 12. Advokatrådet er Advokatsamfundets bestyrelse. Det repræsenterer Advokatsamfundet udadtil og indadtil.
§ 13. Advokatrådet består af en formand og 14 andre medlemmer.
Stk. 2. Formanden vælges blandt alle advokater ved elektronisk afstemning, jf. § 14. Til valget kræves absolut stemmeflertal. Opnås dette ikke ved første afstemning, foretages omvalg mellem de to kandidater, der har opnået de største stemmetal. På samme måde vælges en 1. stedfortræder og en 2. stedfortræder for formanden som medlem af Advokatrådet.
Stk. 3. Formanden og dennes stedfortrædere vælges for en fireårig periode med mulighed for genvalg én gang for en toårig periode.
Stk. 4. Forslag til valg af formand og stedfortrædere for denne skal være indleveret skriftligt til sekretariatet senest 14 dage før tidspunktet for afstemningen, jf. § 14, stk. 2. Forslaget skal være underskrevet af mindst 50 advokater, medmindre der er tale om genvalg.
Stk. 5. Inden for samme frist som i stk. 4 skal de advokater, der stilles i forslag som formand og stedfortrædere, afgive en erklæring til sekretariatet om eventuelle kendelser og endelige domme, som indholdsmæssigt og tidsmæssigt er omfattet af § 17, stk. 3, nr. 1-6, der er afsagt mod de pågældende, eller kendelser, hvor der inden for de seneste 5 år er pålagt de pågældende en sanktion på over 20.000 kr., men under 60.000 kr., jf. § 17, stk. 3, nr. 7.
§ 14. Valg af formanden samt en 1. stedfortræder og en 2. stedfortræder for denne sker ved elektronisk afstemning, se dog stk. 8.
Stk. 2. Advokatrådets beslutning om tidspunktet for den elektroniske afstemning bekendtgøres på Advokatsamfundets hjemmeside og ved skriftlig meddelelse til alle advokater senest den 1. februar i det år, hvor afstemningen skal finde sted. Ved omvalg, jf. § 13, stk. 2, 3. pkt., bekendtgøres tidspunktet for omvalget senest 7 dage før tidspunktet for afstemningen. I bekendtgørelsen af valget angives tidspunktet og de nærmere retningslinjer for valget, herunder information om indleveringen af stillerlister og frister herfor.
Stk. 3. Afstemningsperioden placeres i tidsrummet fra tidligst 15. marts til senest 14. april det år, hvor der afholdes ordinært advokatmøde. Afstemningsperioden, som fastlægges af Advokatrådet, skal have en varighed af mindst 14 dage. I tilfælde af omvalg, jf. § 13, stk. 2, 3. pkt., skal valgperioden dog have en varighed af mindst 7 dage og skal være afsluttet senest 2 dage før det førstkommende ordinære advokatmøde. Valget har virkning fra det førstkommende ordinære advokatmøde efter afstemningen.
Stk. 4. Senest 7 dage før afstemningsperioden bekendtgøres på Advokatsamfundets hjemmeside og ved skriftlig meddelelse til alle advokater, hvilke advokater der stiller op som formand og som 1. stedfortræder og 2. stedfortræder for disse.
Stk. 5. Advokatrådet træffer beslutning om, hvilket valgsystem der skal anvendes. Systemet skal garantere sikkerhed, herunder for stemmeberettigelse og valgresultat, samt garantere vælgernes fulde anonymitet.
Stk. 6. Advokatrådet kan fastsætte nærmere bestemmelser om afholdelsen af elektronisk afstemning.
Stk. 7. Der kan forinden den elektroniske afstemning afholdes et opstillingsmøde, som har til formål at give de opstillede advokater mulighed for at præsentere sig selv.
Stk. 8. For det tilfælde, at elektronisk afstemning undtagelsesvist ikke kan gennemføres på grund af tekniske vanskeligheder eller lignende, gennemføres valget af formanden samt en 1. stedfortræder og en 2. stedfortræder for denne på advokatmødet efter afstemningsreglerne i § 9, stk. 2-4. Advokatrådet skal i dette tilfælde hurtigst muligt ved bekendtgørelse på Advokatsamfundets hjemmeside og ved meddelelse til alle advokater oplyse om, at afstemningen finder sted på advokatmødet, herunder tid og sted for afstemningen.
§ 15. De øvrige 14 medlemmer af Advokatrådet samt en 1. stedfortræder og en 2. stedfortræder for hver af disse vælges af og blandt advokaterne i de enkelte advokatkredse efter følgende regler: 1. kreds vælger 7 medlemmer, 2. kreds vælger 3 medlemmer, 3. kreds vælger 1 medlem, 4. kreds vælger 2 medlemmer og 5. kreds vælger 1 medlem.
Stk. 2. Forslag til valg af et eller flere medlemmer, hver med en 1. stedfortræder og en 2. stedfortræder, skal indleveres skriftligt til Advokatsamfundets sekretariat senest 14 dage før tidspunktet for afstemningen, jf. § 16, stk. 2 og 3. Forslaget skal være underskrevet af mindst 10 advokater, dog for 1. advokatkreds’ vedkommende mindst 30 advokater, medmindre der er tale om genvalg.
Stk. 3. Inden for samme frist som i stk. 2 skal de advokater, der stilles i forslag som medlemmer og stedfortrædere, afgive en erklæring til sekretariatet om eventuelle kendelser og endelige domme, som indholdsmæssigt og tidsmæssigt er omfattet af § 17, stk. 3, nr. 1-6, der er afsagt mod de pågældende, eller kendelser, hvor der inden for de seneste 5 år er pålagt de pågældende en sanktion på over 20.000 kr., men under 60.000 kr., jf. § 17, stk. 3, nr. 7.
Stk. 4. Hvis der ikke rettidigt er anmeldt det fornødne antal medlemmer og stedfortrædere, bekendtgøres et nyt valg for den pågældende advokatkreds.
Stk. 5. Medlemmerne og stedfortræderne vælges for en fireårig periode med mulighed for genvalg én gang for en toårig periode. Når et medlem har fungeret som sådant uafbrudt i 6 år, kan den pågældende ikke vælges på ny, før der er forløbet et år efter den pågældendes fratræden. Dette er dog ikke til hinder for, at et medlem af Advokatrådet kan vælges til formand for Advokatrådet og fungere som sådan i indtil 6 år, jf. § 13, stk. 3.
§ 16. Valg af de øvrige 14 medlemmer af Advokatrådet samt en 1. stedfortræder og en 2. stedfortræder for hver af disse sker ved elektronisk afstemning, se dog stk. 8.
Stk. 2. Advokatrådets beslutning om tidspunktet for den elektroniske afstemning bekendtgøres på Advokatsamfundets hjemmeside og ved skriftlig meddelelse til alle advokater senest den 1. februar i det år, hvor afstemningen skal finde sted. I bekendtgørelsen af valget angives tidspunktet og de nærmere retningslinjer for valget, herunder information om indleveringen af stillerlister og frister herfor.
Stk. 3. Afstemningsperioden placeres i tidsrummet fra tidligst 15. marts til senest 14. april det år, hvor der afholdes ordinært advokatmøde. Afstemningsperioden, som fastlægges af Advokatrådet, skal have en varighed af mindst 14 dage. Valget har virkning fra det førstkommende ordinære advokatmøde efter afstemningen.
Stk. 4. Senest 7 dage før afstemningsperioden bekendtgøres på Advokatsamfundets hjemmeside og ved skriftlig meddelelse til alle advokater i de relevante advokatkredse, hvilke advokater der stiller op som medlem af Advokatrådet og som 1. stedfortræder og 2. stedfortræder for disse i de enkelte advokatkredse.
Stk. 5. Advokatrådet træffer beslutning om, hvilket valgsystem der skal anvendes. Systemet skal garantere sikkerhed, herunder for stemmeberettigelse og valgresultat, samt garantere vælgernes fulde anonymitet.
Stk. 6. Advokatrådet kan fastsætte nærmere bestemmelser om afholdelsen af elektronisk afstemning.
Stk. 7. Der kan forinden den elektroniske afstemning afholdes et opstillingsmøde i de enkelte advokatkredse. Opstillingsmødet har til formål at give de opstillede advokater mulighed for at præsentere sig selv.
Stk. 8. For det tilfælde, at elektronisk afstemning undtagelsesvist ikke kan gennemføres på grund af tekniske vanskeligheder eller lignende, gennemføres valget af de øvrige 14 medlemmer af Advokatrådet samt en 1. stedfortræder og en 2. stedfortræder for hver af disse på fysiske møder, der afholdes i de respektive advokatkredse efter afstemningsreglerne i § 9, stk. 2-4. Advokatrådet skal i dette tilfælde hurtigst muligt ved bekendtgørelse på Advokatsamfundets hjemmeside og ved skriftlig meddelelse til alle advokater i advokatkredsen oplyse om tid og sted for afstemningen.
§ 17. Advokatrådets formand og medlemmer samt disses stedfortrædere skal være valgbare fra tidspunktet for virkningen af valget og under hele deres valgperiode. Mister en af de nævnte personer sin valgbarhed, har det virkning for den resterende del af deres aktuelle valgperiode.
Stk. 2. Valgbar til Advokatrådet er enhver advokat. Valgbarhed efter § 15 kræver desuden, at advokaten hører til den advokatkreds, som vælger den pågældende.
Stk. 3. Følgende advokater er dog ikke valgbare:
1) En advokat, der ved endelig dom er idømt en ubetinget eller betinget fængselsstraf, hvis der er forløbet mindre end 5 år efter at straffen er udstået, ophævet, eftergivet eller bortfaldet,
2) en advokat, der ved endelig dom er dømt til anbringelse i institution eller til forvaring efter straffelovens §§ 68-70, hvis der er forløbet mindre end 5 år efter, at foranstaltningen er udstået, ophævet, eftergivet eller bortfaldet,
3) en advokat, som ved kendelse betinget er frakendt retten til at udføre sager eller forretninger af nærmere angiven karakter eller retten til at udøve advokatvirksomhed, jf. retsplejelovens § 147 c, stk. 3, såfremt der er forløbet mindre end 5 år fra prøvetidens udløb,
4) en advokat, som ved kendelse midlertidigt er frakendt retten til at udføre sager eller forretninger af nærmere angiven karakter eller retten til at udøve advokatvirksomhed, jf. retsplejelovens § 147 c, stk. 8,
5) en advokat, som ved kendelse er frakendt retten til at udføre sager eller forretninger af nærmere angiven karakter eller retten til at udøve advokatvirksomhed, jf. retsplejelovens § 147 c, stk. 8, såfremt der er forløbet mindre end 5 år fra frakendelsesperiodens udløb,
6) en advokat, som ved kendelse inden for de seneste 5 år er pålagt en bøde på mindst 60.000 kr., jf. retsplejelovens § 147 c, stk. 1, og
7) en advokat, som ved kendelse inden for de seneste 5 år er pålagt en bøde på over 20.000 kr., men under 60.000 kr., jf. retsplejelovens § 147 c, stk. 1, hvis de udviste forhold i almindeligt omdømme gør den pågældende uværdig til at være medlem af Advokatsamfundets organer.
Stk. 4. Som endelig dom efter stk. 3, nr. 1 og 2, anses
1) en dom afsagt af Højesteret,
2) en dom, hvor den almindelige ankefrist er udløbet, uden at anke er sket,
3) en dom, der ikke uden særlig tilladelse kan ankes til højere instans, og hvor den almindelige frist for indgivelse af ansøgning til Procesbevillingsnævnet er udløbet, uden at ansøgning er indgivet, og
4) en dom, der ikke uden særlig tilladelse kan ankes til højere instans, og hvor Procesbevillingsnævnet har meddelt afslag på tilladelse til anke til højere instans.
Stk. 5. Fristen på 5 år i stk. 3, nr. 6 og 7, regnes fra datoen for kendelsen.
Stk. 6. Afgørelsen om valgbarhed efter stk. 3, nr. 7, træffes af Advokatnævnet, jf. retsplejelovens § 147 h, stk. 2. Advokatrådet indbringer sagen for Advokatnævnet, hvis et medlem af rådet inden for de seneste 5 år er pålagt en bøde på over 20.000 kr., men under 60.000 kr.
Stk. 7. Medlemmer af Advokatrådet og disses stedfortrædere skal underrette sekretariatet, hvis der afsiges en kendelse eller en endelig dom mod de pågældende, som er omfattet af stk. 3, nr. 1-6. Medlemmer af Advokatrådet og disses stedfortrædere skal underrette sekretariatet, hvis der afsiges en kendelse mod de pågældende, hvor der pålægges en sanktion på over 20.000 kr., men under 60.000 kr., jf. stk. 3, nr. 7. Underretningen skal ske senest 7 dage efter endelig dom eller kendelsens dato.
Stk. 8. Opstilling til valget til Advokatrådet kan ske, selvom advokaten ikke på tidspunktet for valget er valgbar efter stk. 3.
§ 18. Advokatrådet vælger af sin midte en næstformand, der træder i stedet for formanden, når denne er midlertidigt forhindret.
§ 19. 1. stedfortræderen eller 2. stedfortræderen tiltræder, når et medlem af Advokatrådet dør, mister sin valgbarhed, jf. § 17, nedlægger sit mandat eller på anden måde får vedvarende forfald. Det samme gælder, hvis et medlem af Advokatrådet bliver valgt som formand, jf. § 13, stk. 2.
Stk. 2. Findes ingen stedfortrædere, vælges et nyt medlem af Advokatrådet af advokaterne i advokatkredsen snarest muligt efter reglerne i §§ 15 og 16 med de naturlige tilpasninger.
Stk. 3. I tilfælde af Advokatrådets formands død eller vedvarende forfald på et tidspunkt, der ligger før 15. oktober i året forud for udløbet af formandens valgperiode, vælges en formand for resten af perioden ved elektronisk afstemning efter reglerne i §§ 13 og 14 med de naturlige tilpasninger.
§ 20. Hvis et medlem af Advokatrådet for kortere eller længere tid bliver forhindret i at deltage i rådets møder, skal medlemmet straks meddele formanden dette. Stedfortræderen tilkaldes, hvis Advokatrådet bestemmer det.
Stk. 2. Intet medlem af Advokatrådet må deltage i behandlingen af en sag, i hvis udfald vedkommende har en individuel interesse, eller hvor der i øvrigt foreligger omstændigheder, som er egnede til at vække tvivl om vedkommendes upartiskhed.
§ 21. Advokatrådet skal arbejde for en mangfoldig sammensætning af rådet, rådets udvalg, blandt de af medlemmerne af Advokatnævnet, der er advokater, og blandt kontaktpersonerne, så sammensætningen heraf er repræsentativ for advokaterne i Advokatsamfundet blandt andet med hensyn til fagområde, køn, alder, etnicitet, geografisk tilknytning samt i forhold til, om advokaten er indehaver eller ansat, herunder som praktiserende advokat eller virksomhedsadvokat.
Advokatrådets værn om advokaters uafhængighed og integritet
§ 22. Advokatrådet arbejder for, at den enkelte advokat af hensyn til klientens retssikkerhed kan virke i et fortroligt forhold til sin klient uafhængig af andre interesser end klientens og med adgang til oplysninger af betydning for klientens sag.
Stk. 2. Advokatrådet kan bistå en advokat, hvis uafhængighed eller integritet kommer under pres, herunder ved kontakt til relevante myndigheder eller ved bistand i forbindelse med førelse af retssag.
Advokatrådets sikring af advokaters faglige kompetence
§ 23. Advokatrådet forestår den teoretiske grunduddannelse, eksamen og den praktiske prøve i retssagsbehandling med henblik på at opnå beskikkelse som advokat.
Stk. 2. Advokatrådet forestår prøven i regler af særlig betydning for advokathvervet for personer, som ikke er advokater, men som er medejere af et advokatselskab. Advokatrådet fører i den forbindelse tilsyn med, at disse medejere indstiller sig til og består prøven inden for den fastsatte tidsfrist, og at deres ejerskab bringes til ophør, hvis dette ikke sker.
Stk. 3. Advokatrådet medvirker gennem kontakt til universiteter og udbydere af efteruddannelse til at sikre kvaliteten af såvel uddannelsen som efteruddannelsen af advokater.
Advokatrådets tilsyn
§ 24. Advokatrådet fører i overensstemmelse med retsplejelovens kapitel 15 tilsyn med alle advokater, advokatselskaber og autoriserede fuldmægtige. Finder Advokatrådet, at en advokat, et advokatselskab eller en medejer af et advokatselskab ikke har handlet i overensstemmelse med advokatpligterne, kan det indklage den pågældende for Advokatnævnet.
Stk. 2. Når advokaters udøvelse af advokatvirksomhed berører andre lande end Danmark, udøver Advokatrådet tilsynet i samarbejde med de pågældende landes kompetente myndigheder.
Stk. 3. For så vidt angår tavshedspligt, videregivelse af oplysninger m.v. i forbindelse med tilsynet finder retsplejelovens § 143 b anvendelse.
Advokatrådets opgaver med tilknytning til tilsyn
§ 25. Advokatrådet udarbejder vejledende retningslinjer for god advokatskik kaldet ”de advokatetiske regler”.
Stk. 2. De advokatetiske regler skal afspejle Advokatnævnets og domstolenes praksis.
Stk. 3. På områder, som ikke er afklaret i Advokatnævnets eller domstolenes praksis, udtrykker de advokatetiske regler Advokatrådets opfattelse af god advokatskik til vejledning for advokater og offentlighed.
§ 26. På begæring af en advokat eller et advokatselskab kan Advokatrådet afgive responsum om god advokatskik eller andre spørgsmål, der er af almindelig interesse for advokater i deres virksomhed.
Stk. 2. Det samme gælder tilfælde, hvor en advokat eller et advokatselskab ønsker Advokatrådets responsum angående et af advokaten beregnet salær, om hvis berettigelse der er tvist mellem advokaten og klienten eller dennes retshjælpsforsikringsselskab.
Stk. 3. Advokatrådet afgiver dog ikke responsum i en sag, hvorom der på tidspunktet for rådets behandling af responsumbegæringen verserer klagesag for Advokatnævnet.
Stk. 4. Advokatrådet kan under en verserende sag efter parternes eller rettens anmodning til vejledning for retten afgive responsum om et omtvistet salær eller om god advokatskik i en sag, der ikke har været påkendt af Advokatnævnet.
Stk. 5. Afgørelse i disse sager kan træffes, når mindst 5 medlemmer af Advokatrådet er til stede.
§ 27. Advokatrådet kan bistå klienter med at få opfyldt en kendelse fra Advokatnævnet, hvis den indklagede ikke har efterlevet kendelsen, og kendelsens konklusion i sidste ende lader sig tvangsfuldbyrde.
Stk. 2. Advokatrådets bistand efter stk. 1 omfatter udvælgelse og antagelse af advokat til om nødvendigt at føre retssag og fogedsag mod den indklagede.
Stk. 3. I sager omfattet af stk. 1 bistår Advokatrådet endvidere klienter med eventuel anmeldelse af krav til advokatens ansvarsforsikringsselskab eller den i §§ 48-51 omhandlede forsikring.
Stk. 4. Omkostningerne ved at få opfyldt kendelsen eller anmeldt kravet skal ikke dækkes af klienten, men kan dækkes af Advokatsamfundet, i det omfang omkostningerne ikke kan dækkes af den indklagede.
Stk. 5. Advokatrådets bistand efter denne bestemmelse påvirker ikke Advokatrådets mulighed for at indbringe den pågældende advokat for Advokatnævnet.
§ 28. Advokatrådet fører tilsyn med EU-advokater, der udøver advokatvirksomhed her i landet i medfør af reglerne om EU-advokaters tjenesteydelser i Danmark. Hvis disse advokater tilsidesætter pligter, der følger af retsplejeloven eller forskrifter fastsat i medfør af retsplejeloven, kan Advokatrådet indbringe sag herom for Advokatnævnet.
Stk. 2. Advokatrådet kan på begæring af en EU-advokat, der udøver advokatvirksomhed her i landet som anført i stk. 1, eller på begæring af den kompetente advokatmyndighed i denne advokats hjemland afgive responsum i overensstemmelse med § 26, stk. 1-3.
§ 29. Advokatrådet udsteder på begæring af en advokat med dansk advokatbeskikkelse dokumentation for, at vedkommende er advokat. Dokumentationen gives med henblik på, at advokaten kan udbyde tjenesteydelser eller etablere sig som advokat i en anden EU-, eller EØS-medlemsstat eller i Schweiz.
Stk. 2. Advokatrådet kan desuden på begæring af en advokat udstede dokumentation for antallet af den pågældende advokats disciplinære sanktioner pålagt af Advokatnævnet.
Advokatrådets virke til gavn for retssamfundet
§ 30. Advokatrådet deltager på et partipolitisk og fordelingsmæssigt neutralt grundlag i lovforberedende arbejde m.v. og kan tage initiativer med henblik på at sikre respekt for grundlæggende rettigheder, overholdelse af retsstatsprincippet og en sikker retsanvendelse.
§ 31. Advokatrådet arbejder for, at enhver har adgang til kvalificeret, uafhængig og fortrolig advokatbistand samt for at fremme retssikkerheden såvel inden for retsplejen som i den offentlige forvaltning.
Stk. 2. Advokatrådet kan stille helt grundlæggende oplysning om dagligdagens juridiske problemstillinger til rådighed for borgerne samt oplysning om, hvor borgerne kan finde mere information herom.
Stk. 3. Advokatrådet driver en hjemmeside på internettet, hvor borgere og virksomheder kan søge mellem alle advokater ud fra advokaternes geografiske placering og fagområde.
Stk. 4. Advokatrådet arbejder for befolkningens adgang til vederlagsfri retshjælp i form af grundlæggende mundtlig rådgivning ved advokatvagter, herunder navnlig ved at orientere om advokatvagterne på internettet.
§ 32. Advokatrådet informerer advokater og borgere om væsentlige afgørelser fra domstolene og Advokatnævnet, retspolitiske emner og andre forhold omfattet af Advokatsamfundets virke.
Advokatrådets opgavevaretagelse
§ 33. Advokatrådet kan nedsætte udvalg til løsning af opgaverne efter denne vedtægt. Advokatrådet beslutter, hvordan medlemmer til disse udvalg udpeges. Når et medlem af et udvalg har fungeret som sådant uafbrudt i 6 år, kan den pågældende ikke udpeges til det samme udvalg på ny, før der er forløbet et år efter den pågældendes udtræden. Dette gælder dog ikke medlemmer af udvalgene, som samtidig er medlemmer af Advokatrådet.
Stk. 2. Advokatrådet kan skriftligt eller ved indkaldelse til et møde anmode Advokatrådets kontaktpersoner og de af medlemmerne af Advokatnævnet, som er advokater, om at udtale sig om væsentlige spørgsmål, som Advokatrådet ønsker belyst.
Stk. 3. Advokatrådet kan til varetagelse af sin formålsbestemmelse på egne eller en advokats vegne henvende sig til nationale og internationale myndigheder.
Stk. 4. Ligeledes kan Advokatrådet til varetagelse af sin formålsbestemmelse føre retssager i eget navn.
Stk. 5. I sager, der vedrører advokatreguleringen eller advokatens stilling i retsplejen, kan Advokatrådet indtræde som mandatar for en advokat eller beslutte, at sagsomkostningerne udredes af Advokatsamfundet.
§ 34. Advokatrådet er medlem af organisationen af europæiske advokatråd (CCBE) og det internationale advokatsamfund (International Bar Association) med henblik på at varetage Advokatsamfundets formål i grænseoverskridende forhold og i forhold til internationale myndigheder.
Stk. 2. Advokatrådet kan med samme formål deltage i andre internationale organisationer og sammenslutninger.
§ 35. Advokatrådet kan inden for rammerne af Rådets direktiv 77/249/EØF om lettelser med henblik på den faktiske gennemførelse af advokaters fri udveksling af tjenesteydelser med senere ændringer indgå aftaler med kompetente advokatmyndigheder i andre lande om faglige regler for advokaters udøvelse af advokatvirksomhed i det pågældende land eller den pågældende region.
§ 36. Advokatrådet holder møde, når rådet eller formanden bestemmer det, eller det skriftligt forlanges af mindst 2 medlemmer af rådet med angivelse af hensigten med mødet. I sidste tilfælde skal mødet indkaldes til afholdelse snarest muligt.
Stk. 2. Mindst en uge før hvert møde i Advokatrådet sender sekretariatet mødets dagsorden til medlemmerne af rådet. Beslutning kan kun træffes om de i dagsordenen nævnte anliggender, medmindre samtlige tilstedeværende medlemmer samtykker i, at også andre sager afgøres.
§ 37. Advokatrådet er beslutningsdygtigt, når mindst 10 medlemmer af rådet er til stede, jf. dog § 26, stk. 5.
Stk. 2. Advokatrådets møder afholdes i København, medmindre rådet vedtager andet i det enkelte tilfælde. Sekretariatet indkalder medlemmerne til mødet med mindst en uges varsel. I særlig påtrængende tilfælde kan indkaldelse dog ske med kortere varsel mod Advokatrådets godkendelse heraf på det efterfølgende møde. I sådant tilfælde meddeles dagsordenen samtidig med indkaldelsen.
§ 38. Samtlige sager i Advokatrådet afgøres ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed gør formandens (næstformandens) stemme udslaget. Advokatrådets medlemmer er berettiget til at kræve særvotum refereret.
Stk. 2. Afstemningen sker mundtligt, medmindre andet i det enkelte tilfælde vedtages. Formanden stemmer sidst.
Stk. 3. I øvrigt bestemmer Advokatrådet selv sin forretningsorden.
§ 39. Landet deles i følgende 5 advokatkredse, der følger landets retskredse:
1. kreds: Hovedstadskredsen. Består af København og Frederiksbergs retskredse samt Færøerne og Grønlands retskredse.
2. kreds: Sjællandskredsen. Består af Glostrup, Lyngby, Roskilde, Holbæk, Næstved, Helsingør, Hillerød, Nykøbing Falster og Bornholms retskredse.
3. kreds: Syddansk kreds. Består af Odense, Svendborg, Kolding, Esbjerg og Sønderborgs retskredse.
4. kreds: Østjyllands kreds. Består af Randers, Aarhus og Horsens retskredse.
5. kreds: Nordvestjyllands kreds. Består af Viborg, Holstebro og Herning, Aalborg og Hjørrings retskredse.
Stk. 2. En advokat hører i relation til denne vedtægt til den advokatkreds og den retskreds, hvorfra advokaten udøver sit erhverv. For advokater, der ikke udøver erhverv, er bopælen afgørende. En advokat, der hverken udøver erhverv eller har bopæl i Danmark, hører til 1. kreds. Til hver kreds hører endvidere de advokatselskaber, der har hjemsted (hovedkontor) i kredsen.
Stk. 3. En advokat, som udøver sit erhverv fra flere advokatkredse, hører til den advokatkreds, hvorfra advokaten først har udøvet erhverv, medmindre advokaten meddeler sekretariatet andet.
§ 40. Advokatrådet udpeger efter opslag 1-2 kontaktpersoner i hver retskreds i Danmark samt 1-2 kontaktpersoner henholdsvis i Grønland og på Færøerne.
Stk. 2. Advokatrådets kontaktperson skal være advokat og høre til den retskreds, hvor den pågældende bliver udpeget, jf. § 39, stk. 2.
Stk. 3. Advokatrådets kontaktperson udpeges for en periode på 2 år med mulighed for genudpegning 2 gange uden opslag. Hvis kontaktpersonen i en udpegningsperiode skifter retskreds, bortfalder udpegningen. Advokatrådet kan i øvrigt beslutte, at udpegningen bortfalder i en udpegningsperiode, herunder hvis kontaktpersonen ikke er værdig til den agtelse og tillid, som hvervet som kontaktperson kræver.
Stk. 4. Ved kontaktpersonens midlertidige fravær vil en kontaktperson fra en anden kreds kunne indtræde som stedfortræder. Ved kontaktpersonens permanente forfald udpeger Advokatrådet en ny kontaktperson.
Stk. 5. Advokatrådets kontaktpersoner bistår Advokatrådet, herunder i forhold til rådets tilsyn, og har bl.a. følgende opgaver:
1) Advokatrådets kontaktperson er bindeled mellem Advokatrådet og advokaterne i den enkelte retskreds,
2) Advokatrådets kontaktperson kan efter anmodning eller af egen drift afholde kollegialt samråd med henblik på løsning af en konflikt mellem to advokater. Advokatrådet kan fastsætte nærmere regler herom,
3) Advokatrådets kontaktperson deltager i kollegiale samtaler med advokater eller personer, der er nævnt i retsplejelovens § 124 c, stk. 1, nr. 2, og som ejer aktier eller anparter i et advokatselskab, jf. retsplejelovens § 143, stk. 8.
4) Advokatrådets kontaktperson skal sammen med de øvrige kontaktpersoner i advokatkredsene virke aktivt for at sikre, at der er kandidater til valg til Advokatrådet og Advokatnævnet.
5) Advokatrådets kontaktperson skal, hvis retspræsidenten ønsker det, være kontaktperson mellem retten og advokaterne i retskredsen.
6) Advokatrådets kontaktperson skal i samarbejde med Advokatsamfundets sekretariat foranstalte midlertidig assistance til klientvaretagelsen i en advokatvirksomhed i retskredsen for eksempel i tilfælde, hvor virksomhedens eneste advokat uden varsel ikke er i stand til at udøve advokatvirksomhed.
§ 41. Advokatnævnet består af en formand og 2 næstformænd, der alle skal være dommere, samt af 18 andre medlemmer. Formanden og næstformændene udpeges af Højesterets præsident. Af de øvrige medlemmer udpeges 9, der ikke må være advokater, af justitsministeren, mens 9 vælges af Advokatsamfundet, jf. retsplejelovens § 144.
Stk. 2. De medlemmer af nævnet, der er advokater, samt en 1. stedfortræder og en 2. stedfortræder for hvert af disse vælges af og blandt advokatkredsens advokater for en periode på 4 år og har ret til at forlænge valgperioden med yderligere 2 år uden afholdelse af valg. Hvis medlemmet ønsker at forlænge valgperioden skal dette meddeles sekretariatet senest den 1. februar det år, hvor den 4-årige valgperiode udløber. Der er efter 6 år ikke mulighed for genvalg.
Stk. 3. Valget sker af og blandt advokaterne i de enkelte advokatkredse, jf. § 39, efter følgende regler: 1. kreds vælger 4 medlemmer, 2. kreds vælger 2 medlemmer, 3., 4. og 5. kreds vælger hver 1 medlem.
Stk. 4. Valget sker efter reglerne i § 15, stk. 2–4, og § 16.
Stk. 5. Reglerne i § 17 om valgbarhed, § 19, stk. 1 og 2, om stedfortrædere og § 20 om hindringer for deltagelse finder tilsvarende anvendelse for de medlemmer af nævnet, der er advokater.
Fællesbestemmelser for udførelse af tillidshverv inden for Advokatsamfundet
§ 42. Samtlige hverv inden for Advokatsamfundet er frivillige, og således kan den, der har påtaget sig et hverv, nedlægge sit mandat før valgperiodens udløb ved at meddele dette til det pågældende organ.
§ 43. Hvervene som medlem af Advokatrådet eller Advokatnævnet samt som Advokatrådets kontaktperson kan ikke forenes.
Stk. 2. Det er ikke tilladt samtidig at være stedfortræder i Advokatrådet og Advokatnævnet.
§ 44. Advokater modtager ikke vederlag for hverv inden for Advokatsamfundet, hvorimod nødvendige rejseomkostninger, derunder passende udgifter til ophold, godtgøres.
Stk. 2. Advokatrådets formand modtager dog årligt et vederlag afholdt af Advokatsamfundet, som fastsættes af Advokatrådet.
Stk. 3. De advokater, der er medlemmer af Advokatnævnet, modtager dog et årligt vederlag afholdt af Advokatsamfundet svarende til det vederlag, som de medlemmer, der er udpeget af justitsministeren, modtager.
§ 45. Enhver advokat skal betale et årligt bidrag til afholdelse af udgifterne ved Advokatsamfundets virksomhed, herunder eventuelt tilskud til Understøttelsesfonden, den i §§ 48-51 omhandlede forsikring og Erstatningsfonden.
Stk. 2. Bidragenes størrelse fastsættes af advokatmødet.
Stk. 3. For det regnskabsår, hvori den danske advokatbeskikkelse er udleveret, eller EU-advokaten har indledt sin varige udøvelse af advokatvirksomhed her i landet, nedsættes bidragene forholdsmæssigt, således at der alene betales bidrag for det antal hele måneder, der resterer af det pågældende regnskabsår. For det regnskabsår, hvori advokaten ikke længere er omfattet af Advokatsamfundet, refunderes den andel af bidragene, som forholdsmæssigt svarer til det resterende antal hele kvartaler af regnskabsåret. Advokatsamfundet kan dog forinden foretage modregning i forfaldne krav mod medlemmet.
Stk. 4. En omfattet EU-advokat kan fritages for bidrag til Erstatningsfonden og til den i §§ 48-51 omhandlede forsikring i det omfang, den pågældende over for Advokatsamfundet dokumenterer at være dækket af en ordning, som dækker tab i samme omfang som anført i § 48.
Stk. 5. Bidragene forfalder til betaling ved regnskabsårets begyndelse og kan opkræves årsvis, halvårsvis eller kvartalsvis. De inkasseres af Advokatsamfundets sekretariat.
§ 46. Enhver advokat har pligt til at tegne ansvarsforsikring i henhold til en af Advokatrådet godkendt police til dækning af det erstatningsansvar, som personen som advokat måtte ifalde for formueskade påført tredjemand ved enhver form for uagtsom handling eller undladelse, der skyldes advokaten eller advokatens personale. Forsikringssummen skal andrage mindst 2,5 millioner kroner. Forsikringen skal dække i mindst 5 år efter ophør af den danske advokatbeskikkelse eller opgivelse af EU-advokatens varige udøvelse af advokatvirksomhed her i landet. Det skal fremgå af policen, at forsikringsselskabet hæfter over for den skadelidte tredjemand for en af advokaten påtaget selvrisiko. Det skal endvidere fremgå, at forsikringen kun kan bringes til ophør ved forsikringsselskabets underretning af Advokatrådet, og at forsikringsselskabet accepterer, at rådet kan holde forsikringen i kraft i overensstemmelse med stk. 5.
Stk. 2. Det påhviler advokaten enten selv eller gennem sit forsikringsselskab at dokumentere over for Advokatrådet, at behørig forsikring er tegnet.
Stk. 3. For en EU-advokat anses forsikringspligten for opfyldt i det omfang, den pågældende over for Advokatsamfundet dokumenterer at være dækket af en forsikringsordning, som dækker den pågældendes advokatvirksomhed her i landet i det omfang, det er fastsat i stk. 1. Hvis den pågældende advokat er dækket af en forsikringsordning, som delvist dækker den pågældendes advokatvirksomhed her i landet, kan Advokatsamfundet kræve, at den pågældende tegner en supplerende forsikring.
Stk. 4. Tegner eller opretholder en advokat ikke den i stk. 1 nævnte ansvarsforsikring, kan Advokatrådet ud over eventuel indbringelse af sagen for Advokatnævnet beslutte, at advokaten skal betale et særligt bidrag til Advokatsamfundet. Det særlige bidrag fastsættes af Advokatrådet sædvanligvis til et beløb svarende til præmien for en i henhold til stk. 1 tegnet forsikring.
Stk. 5. Undlader en advokat at betale præmien for en tegnet ansvarsforsikring, kan Advokatrådet ud over eventuel indbringelse af sagen for Advokatnævnet efter sit frie skøn i op til et år fra det tidspunkt, hvor forsikringsdækningen ville ophøre på grund af den manglende præmiebetaling, holde forsikringen i kraft gennem indbetaling af den skyldige præmie med fuld regresret over for advokaten og/eller det advokatselskab, hvori advokaten udøver virksomhed.
Stk. 6. Pligten til at tegne ansvarsforsikring efter stk. 1 påhviler for så vidt angår advokatselskaber, der driver advokatvirksomhed, selskabet. Forsikringen skal i disse tilfælde tegnes af selskabet, men således at forsikringen tillige omfatter ansvaret for de advokater, der virker i selskabet, samt personer, som i medfør af retsplejelovens § 124 c, stk. 1, nr. 2, er medejere af selskabet, med en forsikringssum for hver advokat eller medejer på ikke under det efter stk. 1 fastsatte grundbeløb. Stk. 2, 4 og 5 finder tilsvarende anvendelse.
§ 47. Enhver advokat har pligt til gennem en erklæring fra et forsikringsselskab eller et pengeinstitut at stille garanti i henhold til en af Advokatrådet godkendt garantiformular om, at vedkommende som selvskyldner hæfter direkte over for en advokats klient for dækning af tab, som klienten har lidt ved, at advokaten eller dennes personale uretmæssigt har forbrugt midler, der var advokaten betroet i dennes egenskab af advokat. Garantisummen skal andrage mindst 5 millioner kroner. Det skal fremgå af garantiformularen, at garantien kun kan bringes til ophør ved forsikringsselskabets eller pengeinstituttets underretning af Advokatrådet, og at forsikringsselskabet eller pengeinstituttet accepterer, at rådet kan holde garantien i kraft i overensstemmelse med stk. 5.
Stk. 2. Det påhviler advokaten enten selv eller gennem sit forsikringsselskab eller pengeinstitut at dokumentere over for Advokatrådet, at behørig garanti er stillet.
Stk. 3. For en EU-advokat anses garantipligten for opfyldt i det omfang, den pågældende over for Advokatrådet dokumenterer at være omfattet af en garanti, som dækker den pågældendes advokatvirksomhed her i landet i det omfang, det er fastsat i stk. 1. Hvis EU-advokaten er dækket af en garanti, som delvist dækker den pågældendes advokatvirksomhed her i landet, kan Advokatsamfundet kræve, at den pågældende stiller supplerende garanti.
Stk. 4. Stiller eller opretholder en advokat ikke den i stk. 1 nævnte garanti, kan Advokatrådet ud over eventuel indbringelse af sagen for Advokatnævnet beslutte, at advokaten skal betale et særligt bidrag til Advokatsamfundet. Det særlige bidrag fastsættes af Advokatrådet sædvanligvis til et beløb svarende til præmien for en i henhold til stk. 1 stillet garanti.
Stk. 5. Undlader en advokat at betale præmien for en stillet garanti, kan Advokatrådet ud over eventuel indbringelse af sagen for Advokatnævnet efter sit frie skøn i op til et år fra det tidspunkt, hvor garantien ville ophøre på grund af den manglende præmiebetaling, holde garantien i kraft gennem indbetaling af den skyldige præmie med fuld regresret over for advokaten og/eller det advokatselskab, hvori advokaten udøver virksomhed.
Stk. 6. Pligten til at stille garanti efter stk. 1 påhviler for så vidt angår advokatselskaber, der driver advokatvirksomhed, selskabet. Garantien skal i disse tilfælde stilles af selskabet, men således at garantien tillige omfatter de advokater, der virker i selskabet, samt personer, som i medfør af retsplejelovens § 124 c, stk. 1, nr. 2, er medejere af selskabet, med en garantisum for hver advokat eller medejer på ikke under det i stk. 1 fastsatte beløb. Stk. 2, 4 og 5 finder tilsvarende anvendelse.
Advokatsamfundets forsikringsordning
§ 48. Advokatsamfundet tegner en forsikring med en årlig dækning på minimum 25 millioner kroner, der helt eller delvist dækker tab, som ikke dækkes af den i § 46 nævnte ansvarsforsikring eller den i § 47 nævnte garanti, og som er lidt som følge af
1) en advokats eller dennes personales fejl, forsømmelse eller andet uagtsomt forhold i forbindelse med advokatvirksomhed, der vil medføre retskrav på erstatning eller
2) en advokats eller dennes personales uretmæssige forbrug af midler, der var advokaten betroet i dennes egenskab af advokat.
Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 finder tilsvarende anvendelse med hensyn til dækning af tab, som et advokatselskab eller dets personale er ansvarlig for.
§ 49. Erstatning ydes ikke, hvis tabet dækkes af advokatens ansvarsforsikring eller garanti eller af andre sikringsordninger.
Stk. 2. Hvis tabet er lidt som følge af advokatens eller dennes personales fejl, forsømmelse eller andet ansvarspådragende forhold i forbindelse med advokatvirksomhed, kan der højst udbetales 2,5 millioner kroner for en enkelt skade. Dette gælder, hvad enten en eller flere advokater kan gøres ansvarlige derfor, og er samtidig den højeste erstatning, som kan ydes for samtlige anmeldte skader inden for det enkelte kalenderår for samme advokat.
Stk. 3. Hvis tabet er lidt af en klient som følge af, at advokaten eller dennes personale uretmæssigt har forbrugt midler, der var advokaten betroet i dennes egenskab af advokat, kan der højst udbetales 5 millioner kroner for en enkelt skade. Dette gælder, hvad enten en eller flere advokater kan gøres ansvarlige derfor, og er samtidig den højeste erstatning, som kan ydes for samtlige anmeldte skader inden for det enkelte kalenderår for samme advokat.
Stk. 4. Erstatning kan kun ydes, hvis det godtgøres, at advokaten er ansvarlig, og at hverken advokaten eller nogen for tabet medansvarlig kan dække erstatningskravet. Ydelse af erstatning kan gøres betinget af, at skadelidte ved civilt søgsmål mod skadevolderen, dennes dødsbo eller konkursbo eller på anden måde søger at opnå erstatning hos den pågældende selv.
Stk. 5. De nærmere forsikringsvilkår aftales mellem Advokatrådet og forsikringsselskabet.
Stk. 6. Skadelidte kan ikke rette krav mod Advokatsamfundet i anledning af tabet, jf. dog § 50, stk. 4.
Stk. 7. Bestemmelserne i stk. 1-6 finder tilsvarende anvendelse med hensyn til dækning af tab forvoldt af et advokatselskab eller dettes personale.
§ 50. Anmeldelse om erstatning fra den af Advokatsamfundet tegnede forsikring fremsættes skriftligt over for forsikringsselskabet og skal være bilagt fornøden dokumentation. Anmeldelsen skal indgives senest 6 måneder efter det tidspunkt, da skadelidte blev eller ved sædvanlig agtpågivenhed burde være blevet bekendt med at have lidt et tab som følge af en handling eller undladelse omfattet af § 48, stk. 1, nr. 1 eller 2.
Stk. 2. Skadevolder er pligtig på begæring at stille fysisk og elektronisk materiale til rådighed for forsikringsselskabets behandling af anmeldelsen og til i enhver henseende at bistå forsikringsselskabet ved sagens oplysning.
Stk. 3. Ved udbetaling af erstatning indtræder forsikringsselskabet i enhver henseende i skadelidtes rettigheder mod advokaten eller advokatselskabet i anledning af tabet. Dog indtræder Advokatsamfundet med respekt af forsikringsselskabets krav i skadelidtes rettigheder for så vidt angår den selvrisiko, som Advokatsamfundet har betalt i anledning af tabet.
Stk. 4. I tilfælde af, at forsikringen ophører uden, at der tegnes en anden tilsvarende forsikring, behandles anmeldelser af Advokatrådet efter bestemmelserne i §§ 48-50, og omkostningerne herved, herunder til udbetaling af erstatning, afholdes af Advokatsamfundet. Bidrag opkrævet i medfør af § 45 kan i sådanne tilfælde anvendes af Advokatrådet til dækning af Advokatsamfundets omkostninger.
§ 51. Midler, der i Advokatsamfundets regnskab er hensat til Erstatningsfonden, og afkast heraf, kan anvendes til betaling af præmie og selvrisiko vedrørende den i § 48 nævnte forsikring samt til dækning af omkostninger i forbindelse med forsikringens etablering.
Stk. 2. Ligeledes kan midler og afkast som nævnt i stk. 1 anvendes til dækning af Advokatsamfundets omkostninger i forbindelse med Advokatrådets behandling af anmeldelser i henhold til § 50, stk. 4.
§ 52. Advokatsamfundets daglige administration varetages af et sekretariat, der skal have kontor i København. Sekretariatet ledes af en fastansat generalsekretær, der skal anvende hele sin arbejdskraft i samfundets tjeneste, medmindre Advokatrådet beslutter andet.
Stk. 2. Generalsekretæren ansættes og afskediges af Advokatrådet, der opretter kontrakt med vedkommende og fastsætter ansættelsesvilkår.
Stk. 3. Generalsekretæren antager og afskediger det øvrige nødvendige personale.
Stk. 4. Alle henvendelser til Advokatrådet og Advokatnævnet rettes til sekretariatet, der i det hele fungerer som ekspeditionskontor for disse organer.
Stk. 5. Alle klager indsendes til og registreres af sekretariatet, der videresender klagen til vedkommende organ.
Stk. 6. Sekretariatet bistår Advokatrådets kontaktpersoner og Advokatnævnet i overensstemmelse med Advokatrådets beslutning herom.
§ 53. Advokatsamfundet tegnes af formanden eller næstformanden for Advokatrådet sammen med generalsekretæren eller med 2 medlemmer af Advokatrådet. Ved køb, salg og pantsætning af fast ejendom kræves dog underskrift af 2/3 af Advokatrådets medlemmer.
§ 54. Advokatsamfundets regnskabsår er kalenderåret.
Stk. 2. For hvert regnskabsår udarbejdes årsregnskab bestående af resultatopgørelse og balance.
Stk. 3. Årsregnskabet skal opgøres således, som god regnskabsskik tilsiger.
§ 55. Advokatsamfundets regnskab revideres af en af Advokatrådet antaget statsautoriseret revisor.
Stk. 2. Revisor skal revidere årsregnskabet i overensstemmelse med god revisionsskik og herunder foretage en kritisk gennemgang af samfundets regnskabsmateriale.
Stk. 3. Efter revisionen er afsluttet, skal revisor ved påtegning på regnskabet bekræfte at have foretaget revision af dette samt anføre de bemærkninger, som revisionen måtte have givet anledning til.
§ 56. Revisor kontrollerer, om de uddelinger, der er foretaget i løbet af året af de fonde, som administreres af Advokatsamfundet, er i overensstemmelse med formålsbestemmelsen for den enkelte fond.
§ 57. En advokat er forpligtet til skriftligt at meddele sekretariatet den adresse, hvorfra advokaten udøver erhverv, samt en e-mailadresse, hvor advokaten kan kontaktes. En advokat, der ikke udøver erhverv, skal oplyse sin bopæl og en e-mailadresse. Hvis advokaten skifter adresse eller e-mailadresse, skal advokaten inden 14 dage efter ændringen skriftligt meddele dette til sekretariatet. Det samme gælder, når et advokatselskab skifter hjemsted.
Stk. 2. En advokat er forpligtet til at meddele sit CPR-nummer til sekretariatet, som kan bruge oplysningen til entydig identifikation og til at kommunikere med advokaten via den fællesoffentlige it-løsning Digital Post, jf. § 59, stk. 1, samt via sekretariatets medlemssystem, herunder indberetningssider og -portaler.
§ 58. Advokaten skal oplyse sin klient om,
1) at den pågældende er beskikket som advokat af Civilstyrelsen i Danmark,
2) at den pågældende er en del af Advokatsamfundet,
3) at den pågældende har tegnet ansvarsforsikring og stillet garanti efter de af Advokatsamfundet fastsatte regler, og at ansvarsforsikringen dækker al advokatvirksomhed, uanset hvor advokatvirksomheden udøves, og
4) kontaktoplysninger på forsikringsselskabet og garantistilleren.
Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1, nr. 1, finder ikke anvendelse for så vidt angår EU-advokaten, der i stedet skal oplyse, at den pågældende er registreret hos Advokatsamfundet.
Stk. 3. Hvis klienten anmoder herom, skal advokaten oplyse om de regler, der særligt gælder for udøvelse af advokaterhvervet, og hvordan klienten får adgang til reglerne.
Stk. 4. De i stk. 1 og 2 nævnte oplysninger skal gives eller gøres tilgængelige inden indgåelsen af en skriftlig aftale om ydelse af bistand. Hvis der ikke foreligger en skriftlig aftale, skal oplysningerne gives eller gøres tilgængelige inden bistanden ydes.
§ 59. Meddelelser fra Advokatsamfundet, herunder Advokatnævnet, kan uanset formkravene i denne vedtægt med bindende virkning sendes som digital kommunikation, herunder til advokatens e-mailadresse, jf. § 57, og via den fællesoffentlige it-løsning Digital Post under iagttagelse af den til enhver tid gældende lovgivning.
Stk. 2. Meddelelser til Advokatsamfundet og mellem Advokatsamfundets organer kan uanset formkravene i denne vedtægt sendes som digital kommunikation.
Stk. 3. Møder i Advokatsamfundets organer kan afholdes helt eller delvist elektronisk eller som telefonmøde uden eller med begrænset adgang til fysisk fremmøde, hvis det skønnes forsvarligt og hensigtsmæssigt.
§ 60. Vedtægten træder i kraft den 1. januar 2025.
Stk. 2. Vedtægtens § 33, stk. 1, 3. og 4. pkt., træder dog først i kraft den 1. januar 2027.
Stk. 3. Samtidig med ikrafttrædelsen ophæves vedtægt af 25. oktober 2008 med senere ændringer.
§ 61. Vedtægtens § 17, stk. 2, 2. pkt., gælder kun for advokater, som bliver valgt som medlemmer af Advokatrådet eller Advokatnævnet eller som stedfortrædere for disse efter tidspunktet for vedtægtens ikrafttræden.
Stk. 2. Vedtægtens § 17, stk. 3, gælder kun for endelige domme samt kendelser fra Advokatnævnet, som er afsagt efter tidspunktet for vedtægtens ikrafttræden.
§ 62. De advokater, der på tidspunktet for vedtægtens ikrafttræden, fungerer som medlemmer af Advokatrådet eller Advokatnævnet samt som stedfortrædere for disse, fortsætter, indtil den periode, for hvilken de er valgt, udløber. Det samme gælder for formanden for Advokatrådet.
Stk. 2. Ved det valg, som har virkning fra det ordinære advokatmøde i 2025, anvendes vedtægtens § 15. Dog vælger 5. kreds, udover det medlem af Advokatrådet fra den hidtidige 7. kreds, hvis valgperiode udløber i 2027, yderligere 1 medlem til Advokatrådet i en to-årig periode. Således vil Advokatrådet fra valget i 2025 og indtil valget i 2027 have følgende sammensætning: 7 medlemmer fra 1. kreds, 2 medlemmer fra 2. kreds, 1 medlem fra 3. kreds, 2 medlemmer fra 4. kreds og 2 medlemmer fra 5. kreds.
§ 63. De hidtil gældende regler i §§ 63-69 i vedtægt for det danske Advokatsamfund af 25. oktober 2008 med senere ændringer anvendes på anmodninger om erstatning, som er indgivet inden tidspunktet for vedtægtens ikrafttræden.
Justitsministeriet, den 19. december 2024
Peter Hummelgaard
/ Troels Sten Nielsen