Kapitel 80 er ophævet ved § 1.132 i lov nr. 538 af 08.06.2006 fra d. 01.01.2007.
§ 925. (Ophævet).
§ 925 a. (Ophævet).
§ 926. I andre tilfælde end de i § 925
nævnte rejses tiltale ved et anklageskrift, der skal indeholde angivelser som nævnt
i § 831, stk. 1.
§ 927. Bestemmelserne i
§§ 832-840 finder tilsvarende
anvendelse.
§ 927 a. Retten kan indkalde til et særligt forberedende møde med henblik på en fastlæggelse af parternes stilling til sagens faktiske og retlige omstændigheder, herunder hvilke omstændigheder der ikke bestrides, og hvilke der skal føres bevis for, samt domsforhandlingens tilrettelæggelse.
§ 927 b. I særlige tilfælde, hvor retten under hensyn til sagens beskaffenhed finder det hensigtsmæssigt, kan den pålægge anklagemyndigheden at fremsende en skriftlig forelæggelse til retten inden en nærmere fastsat frist. Retten fastsætter endvidere en frist for forsvarernes eventuelle bemærkninger hertil. Er der sket skriftlig forelæggelse, jf. 1.-2. pkt., skal parterne give en mundtlig sammenfatning heraf i retten.
§ 927 c. Retten kan efter høring af parterne beslutte, at oplæsning af omfattende sagkyndige erklæringer eller andre dokumenter i sagen kan undlades. Retsformanden skal i så fald sikre, at rettens medlemmer gennemlæser disse dokumenter. Det skal fremgå af retsbogen, hvilke af de fremlagte bilag der er behandlet efter denne bestemmelse. Retten kan bestemme, at der helt eller delvis skal gives en mundtlig sammenfatning af dokumenter, hvor oplæsning er undladt, i retten.
§ 928. Med hensyn til domsforhandlingen finder bestemmelserne i §§ 845-850, 852 og 853, tilsvarende anvendelse.
Stk. 2. Efter at anklageskriftet er oplæst, spørges tiltalte, om han erkender sig skyldig i det dér omhandlede forhold. Retten kan pålægge anklageren at forelægge sagen. Derpå følger bevisførelsen i overensstemmelse med reglerne i § 868.
Stk. 3. Reglerne i
§§ 869-882 finder tilsvarende
anvendelse.
§ 928 a. Efter at bevisførelsen er sluttet, får først
anklageren dernæst forsvareren og, såfremt tiltalte begærer det, denne ordet for
at udtale sig om bevisførelsens resultat samt om retsspørgsmålene i sagen (proceduren).
Dernæst optages sagen til dom. Retten kan dog bestemme, at spørgsmålet, om tiltalte
er skyldig, først skal forhandles og afgøres.
Stk. 2. Parterne kan med rettens tilladelse helt eller delvis indlevere proceduren skriftligt til retten. I så fald skal parterne give en mundtlig sammenfatning heraf i retten.
Stk. 3. Retten kan i særlige tilfælde, hvor
det under hensyn til sagens beskaffenhed findes hensigtsmæssigt, pålægge anklageren
og forsvareren i forbindelse med proceduren at afgive en skriftlig oversigt over
procedurens indhold med en angivelse af de hovedsynspunkter, der gøres gældende.
§ 928 b. Ved afstemningen skal det spørgsmål, om tiltalte
er skyldig i den forbrydelse, der lægges ham til last, sondres fra spørgsmålet om
straffen og først bringes til afstemning. Stemmes der særskilt om strafforhøjelses-
eller strafnedsættelsesgrunde, bliver stemmerne fra de medlemmer af retten, som
har erklæret sig mod tiltaltes skyld, men er forblevet i mindretal, at regne til
gunst for tiltalte.
§ 928 c. Ved afstemninger har hver dommer og hver domsmand én stemme. I sager, der behandles efter § 18, stk. 3, har, hvis undtagelsesvis kun 1 dommer medvirker, denne 2 stemmer. På samme måde har hver domsmand 1½ stemme, hvis der undtagelsesvis kun medvirker 2 domsmænd.
§ 929. Reglerne i §§ 896, 907 og 908 finder tilsvarende anvendelse.
Stk. 2. Domfældes tiltalte, skal i domsgrundene de omstændigheder nøjagtig angives, der som beviste lægges til grund for domfældelsen, og det eller de lovbud anføres, som bringes i anvendelse.
Stk. 3. Frifindes tiltalte, skal de straffen betingende omstændigheder, som antages at mangle eller ikke være bevist, eller de straf udelukkende omstændigheder, som antages at foreligge, angives, og de anvendte lovbestemmelser anføres.
Stk. 4. Finder retten efter domsforhandlingens begyndelse, at sagen vil være at behandle for landsretten, afsiger den, efter at have givet parterne lejlighed til at udtale sig, dom herom, hvorefter statsadvokaten drager omsorg for, at ny tiltale iværksættes overensstemmende med reglerne i kap. 76.